De Guicciardinistraat dateert van 1957. Het is een straat zonder begin of einde. Je kan er enkel in of uit via het Alexander Farneseplein. Wegens de moeilijk uitspreekbare naam wordt de straat vaak “Sardinestraat” genoemd.
Op twintigjarige leeftijd werd Lodovico Guicciardini (1521-1589), zoon uit een adellijk Florentijns handelsgeslacht, naar Antwerpen gestuurd om de familiale belangen te behartigen. Dat deed hij blijkbaar goed, want hij kocht er in 1564 twee ‘lusttuinen’ met woningen. Zijn handelsactiviteiten combineerde hij met schrijven.
In 1567 publiceerde hij, in het Italiaans, zijn beschrijvingen van de reizen die hij door de Nederlanden maakte, Descrittione di tutti i Paesi Bassi. Het boek was een onmiddellijk succes en werd in het Frans en Duits vertaald. De Nederlandstalige vertaling dateert van 1588 en werd uitgevoerd in opdracht van drukker Christoffel Plantin door Cornelis Kiliaan (Van Kiel). Eind 19de eeuw, toen de Romantiek voor een zekere heropleving van het roemruchte verleden van Antwerpen zorgde, werd in opdracht van de herboren rederijkerskamer De Olyftak, een stuk uit de eerste editie van Guicciardini’s werk heruitgegeven. Het vormt nog steeds een waardevolle bron die, mede door het joyeuze taalgebruik, meer dan alleen documentaire waarde heeft.
Met name over Antwerpen is Guicciardini lovend: ‘De vermaarde stad Antwerpen eist voor haar beschrijving een ruimer verhaal op dan alle andere: ten eerste omdat over deze stad alleen meer te zeggen valt dan over een heel landschap, voorts ook omdat Antwerpen inzake bestuur en statuten als voorbeeld kan dienen voor de hele Nederlanden. […] Antwerpen is de dag van vandaag op vele manieren één van de schoonste steden van geheel Nederland, en zonder twijfel één van de machtigste in heel Europa.’
Bij wijze van eerbetoon werd Guicciardini begraven in de Onze–Lieve-Vrouwe-kathedraal.
Geschreven door Hugo De Ridder
LOCATIE
Guicciardinistraat 23
MATERIAAL
Brons
BEKENDE ANTWERPENAAR
Rudi Mannaerts
Moderne pastoor van de parochie Sint-Andries, leraar en voorzitter Toerismepastoraal Antwerpen (TOPA)
Benieuwd?
Lees de tekst van Rudi Mannaerts
in het boek ‘Citaat op Straat’.