Moeder, waarom leven wij?

Slongs Dievanongs – Foto: Jonathan Ramael

De Lode Zielenslaan verbindt de Halewijnlaan met de Thonetlaan en loopt parallel met de Blancefloerlaan. Het was een van de eerste straten die na de Tweede Wereldoorlog werden aangelegd op de opgespoten zandvlakte die Linkeroever toen was.

De Antwerpse autodidact Lode Zielens (1901-1944) was journalist op de cultuurredactie van de socialistische partijkrant Volksgazet en daarnaast toneel- en romanschrijver. Hij leunde aan bij de realistisch-naturalistische schrijvers zoals Cyriel Buyse en Lode Baekelmans. Zijn veertien romans en verhalen zijn bevolkt door dolaards, onterfden, wanhopig vechtenden, verdrukte arbeiders.

Met Het duistere Bloed (1930) schreef Zielens een seksueel zeer beladen boek, met onder meer een incestueuze broer-zus verhouding. Zij maakten van hem een omstreden schrijver, toch kreeg hij hiervoor de prijs voor het ‘beste werk’ van de provincie Antwerpen.

Zijn grote doorbraak kwam  er een jaar later met de roman met de provocerende titel Moeder waarom leven wij? Een ontroerend, sommigen zullen zeggen een pathetisch levensverhaal van het kleine meisje Netje die in weerwil van pech en tegenslagen toch het geluk blijft zoeken. In 1934 werd het bekroond met de Staatsprijs voor verhalend proza en in 1993 werd de roman voor VTM bewerkt tot een veelbekeken zesdelige tv-reeks met Els Dottermans als Netje en Chris Lomme als de moeder. De titel blijft actueel want in 2014 doopte de Antwerpse rapster Slongs Dievanongs haar album: ‘Moeder waarom leven wij?’

Zielens stierf in november 1944, enkele weken na de bevrijding van Antwerpen, door de inslag van een Duitse V-bom op de Plantin Moretuslei.

Zonder veel discussie koos de cultuurcommissie van Alo in 2006 voor de tot nadenken stemmende kreet: “Moeder, waarom leven wij?”.​

Geschreven door Hugo De Ridder

LOCATIE
Lode Zielenslaan 1A

ZONE
HALEWIJN

MATERIAAL
Brons

BEKENDE ANTWERPENAAR
Slongs Dievanongs
Antwerps rapster Charissa Parassiadis

Benieuwd?
Lees de tekst van Slongs Dievanongs
in het boek ‘Citaat op Straat’.

Het boek Citaat op Straat