De Schillerstraat is een van de vier straten van het zogeheten Duits kwartier (Goethe, Dürer, Raabe, Schiller) tussen de Gloriantlaan en de Jachthaven. In 1957 leek het wel of de straatnamencommissie geen Nederlandstalige schrijvers meer in voorraad had en werden er twaalf straten naar buitenlanders genoemd onder wie de minder bekende Fransen Gautier, Fromentin, Michelet.
De Duitse dichter, dramaturg, filosoof en historicus Friedrich Johan Christoph von Schiller (1759-1805) werd maar 46 jaar oud maar liet een van de meest indrukwekkende oeuvres na in de Duitse literatuur. Reeds als student aan een militair internaat schreef hij een schandaalstuk Die Raüber. Het kostte hem een gevangenisstraf en een schrijfverbod vanwege de hertog van Württemberg. Tien jaar moest Schiller onder schuilnamen schrijven, o.m. het bekende drama Don Carlos. Nadien ging hij zich vooral toeleggen op historische en filosofische werken, zoals zijn magistrale Geschiedenis van het verval van de Verenigde Nederlanden.
Schiller bracht het tot buitengewoon leraar in de geschiedenis aan de universiteit van Jena. Daar ontmoette hij Goethe en tussen beide Duitse grootmeesters ontstond er een innige jarenlange vriendschap (zie 25). Onder invloed van Goethe ging Schiller opnieuw meer poëzie en toneelstukken maken. Zo zagen een reeks historische drama’s het licht met als hoogtepunten Die Jungfrau von Orleans en, het jaar voor zijn dood, Wilhelm Tell. Deze werken stralen in klassieke vormgeving idealisme en optimisme uit.
Zijn poëzie is bekend bij veel studenten die in hun humaniora Das Lied von der Glocke hebben moeten van buiten leren of An die Freude waarop Ludwig van Beethoven muziek componeerde in zijn negende symfonie.
Schiller schreef: Vreugde, schitterende godenvonk, dochter uit Elysium….Alle mensen worden broeders, waar uw zachte vleugel zich welft. (Alle Menschen werden Brüder Wo dein sanfter Flügel weilt.)
Sedert Beethovens negende symfonie de Europese hymne geworden is, begrijpen velen deze tekst als ‘de zachte vleugels van de EU’ waaronder alle mensen broeders zouden worden. Was het maar waar!
Geschreven door Hugo De Ridder
LOCATIE
Schillerstraat,
aan steegje naar Tennis Linkeroever
MATERIAAL
Arduin
BEKENDE ANTWERPENAAR
Nico Volckeryck
Ondernemer, zaakvoerder van Fans,
voorzitter uNIZO Antwerpen en rechter in sociale zaken bij de Antwerpse Arbeidsrechtbank
Benieuwd?
Lees de tekst van Nico Volckeryck
in het boek ‘Citaat op Straat’.