Oft waer is, sal den tijdt leeren!

Johan Bonny – Foto: Jonathan Ramael

De Abraham Verhoevenlaan dateert van 1954. Voor Wereldoorlog II was er in Antwerpen reeds een laan naar hem genoemd, namelijk de verlenging van de Plantijnlei (1931). Maar na protest van de inwoners werd die benaming ongedaan gemaakt. Op Linkeroever loopt de Abraham Verhoevenlaan van de Beatrijslaan naar de Sint-Annakerk.

Abraham Verhoeven (circa 1575-1652) wordt beschouwd als de vader van de Vlaamse journalistiek, meer nog als de eerste ‘courantier’ van de Zuidelijke Nederlanden en een van de eerste krantendrukkers van Europa.

De aartshertogen Albrecht en Isabella verleenden Verhoeven een octrooi waardoor hij vanaf 1605 zijn Nieuwe Tijdinghe kon uitgeven. De oudste gedrukte exemplaren zijn zogeheten ‘vliegende blaadjes’, wij zouden het nu pamfletjes noemen. Vanaf 1620 vertonen de Tijdinghe een doorlopende nummering en nemen ze de vorm aan van een regelmatig drukwerk.

Maar het duurde nog tot 27 juni 1629 voor Verhoeven de echte krant Wekelijcke Tijdinghe ‘voor curieuze ende nieuwsgierige menschen’ zou uitgeven met een uitvoerige berichtgeving voorzien van volgnummer en geïllustreerd met grove houtsneden.

Abraham Verhoeven van Antwerpen – De eerste gazettier van Europa, zo luidde de titel van een boekje dat in 1888 verscheen. De inleiding luidde: Het zal waarschijnlijk meer dan één Antwerpenaar verwonderen dat in Antwerpen en door een Antwerpenaar het eerste nieuwsblad werd uitgegeven dat in Europa het licht zag.

Abraham  Verhoeven had als devies ‘Goed nieuws op de eerste plaats’, een raad die de huidige journalisten wel vaak over het hoofd zien. Maar hij relativeerde ook zijn werk als journalist met het gezegde dat nu als citaat in een stoeptegel gegraveerd staat.

Geschreven door Hugo De Ridder

LOCATIE
Abraham Verhoevenlaan 2

ZONE
BLANCEFLOER

MATERIAAL
Arduin

BEKENDE ANTWERPENAAR
Johan Bonny
Bisschop van Antwerpen

Benieuwd?
Lees de tekst van Johan Bonny
in het boek ‘Citaat op Straat’.

Het boek Citaat op Straat